Het Bourgondisch Tijdperk – Bourgondische vorsten en vorstinnen – dinsdag 22 september

dinsdag 22 september

bourgondDit is het verhaal van de op- en ondergang van het Bourgondische rijk, waarin we kennis maken met de opeenvolgende hertogen, hun echtgenoten en minnaressen, met de pracht en praal van het hofleven, de artistieke exploten en de grote, soms spectaculaire gebeurtenissen van die dagen, zoals de pest, de honderdjarige oorlog, feesten en moordpartijen.

Het verhaal begint met het huwelijk in 1369 van Margareta van Male, de erfdochter van de Vlaamse graaf, met Filips de Stoute, hertog van Bourgondië. Opgezet door de Fransen om Vlaanderen in te palmen, zou het Vlaams-Bourgondische rijk zich op de duur tegen Frankrijk keren.

Het werd een bittere strijd, waarbij Karel de Stoute in 1477 alles leek te verliezen, maar uiteindelijk zou zijn nazaat, Keizer Karel, Frankrijk toch op de knieën dwingen. Het resultaat werd de eenmaking van de Nederlanden, waarvan de brokstukken vandaag nog voortleven als België, Nederland en Luxemburg.

bourgond3Het verhaal van de Bourgondische hertogen, die leefden als vorsten en hoopten als koningen te sterven. Koningen zijn ze nooit geworden. Een verhaal met een tragische bijsmaak, al zal het uiteindelijk toch goed  aflopen.

de maesschalckRashistoricus  Edward De Maesschalck weet één van de markantste perioden uit ons verleden tot leven te wekken alsof je er zelf bij was. Hij vertelt tal van frappante anekdotes, maar slaagt erin het brede overzicht te behouden over een periode van meer dan tweehonderd jaar.

Praktisch:

–      Dinsdag 22 september 2009 om 20.00  uur
–      Cultureel Centrum ’t Aambeeld, della Faillelaan, Aartselaar
–      Toegang: 4,00 euro voor DF- leden, 6,00 euro voor niet-leden
–      Vooraf kaarten bestellen kan bij Eddy Vermoesen (0478/96.33.99)
of via  davidsfonds.aartselaar@hotmail.com
–      Betalen ter plaatse of op rek. 401-5019031-75 (vermeld: Bourgondisch)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s