Nacht van de Geschiedenis – Maria Magdalena, de vrouw van zijn leven – dinsdag 22 maart

Maria Magdalena, de vrouw van Zijn leven

Sinds De Da Vinci Code van Dan Brown (2003) staat Maria Magdalena weer in het centrum van de belangstelling. Maar wat weten we en wat kunnen we weten over deze toch wel omstreden figuur uit de vroege kerkgeschiedenis?

Wie ze was, valt nauwelijks te reconstrueren. Mark Heirman ging op zoek naar de sporen die Maria Magdalena in de loop der eeuwen achterliet.

In de vier evangelies wordt haar naam ‘slechts’ elfmaal genoemd. Niet meteen overweldigend, al moeten wij besluiten dat die elf keer nu ook weer niet zo weinig zijn. Slechts vier apostelen overtreffen dit aantal, namelijk Simon Petrus, Johannes en Jacobus de Oudere en de Jongere. Zes apostelen moeten het stellen met slechts één vermelding.

Heirman reconstrueert het leven van deze vrouw. Was zij de echtgenote van Jezus van Nazareth? Of gewoon een goede vriendin of een vrouwelijke apostel? Aangezien vele sporen de tand des tijds niet weerstonden, zullen vele vragen onbeantwoord blijven.

Voor de auteur staat wel vast dat Maria Magdalena de vrouw van Jezus’ leven was, op de allereerste rij, oprijzend als een toren in de branding, onbeschroomd en vurig.

Marc Heirman is publicist internationale politiek. Hij was hoofdredacteur van Pax Christi Vlaanderen en redacteur bij Wereldwijd. Hij publiceerde meerdere boeken, o.a. ‘De Loge en het Opus Dei’, ‘God is niet dood’, en uiteraard dit boek over Maria Magdalena. In druk is het boek ‘De franciscaanse belofte’.

 

Praktisch:
– dinsdag 22 maart om 20 uur
– cultureel centrum ’t Aambeeld, della Faillelaan 34, Aartselaar
– inkom 6 euro, met cultuurkaart 4 euro
– je kan ter plaatse betalenGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s