“Alma, de verleidster met de blauwe ogen” – dinsdag 16 april

“Alma, de verleidster met de blauwe ogen”

Jos Meersmans

alma_mahlerDeze vertelling schetst het onstuimige leven van Alma Schindler. Haar grootste bekendheid genoot ze als vrouw van de componist Gustav Mahler. Maar ze is beroemd geworden als minnares van vele grote geesten van haar tijd.

Schilders, schrijvers, politici: allen bezweken voor haar charme. Haar laatste verovering was een priester, hoogleraar in de theologie. Zijn naam werd genoemd als toekomstig kardinaal van Wenen…

Dit verhaal gaat over een vrouw, maar net zo goed over de musicus Mahler, de schilders Klimt en Kokoschka, de grote Bauhausarchitect Walter Gropius en de schrijver Franz Werfel.Safari

Maar dit verhaal gaat ook over joden en over Hitler, en over de controversiële houding daaromtrent van een van de felst besproken vrouwen van de twintigste eeuw.

Het programma is een mozaïek van vertellen, citeren en acteren vanuit de lichtcirkel van een spotje, gelardeerd met enkele spetterende walsen en meditatieve fragmenten uit Mahlers oeuvre.

MeersmanJJosMeersmans studeerde musicologie aan de K.U.Leuven. Hij is leraar Muziekgeschiedenis en Algemene Muziekcultuur aan het Stedelijk Conservatorium te Leuven, waar hij ook coördinator is. Hij verzorgde bijdragen voor Radio 3 en spant zich via de Leuvense Orgelkring in voor het orgelpatrimonium in zijn streek.

Praktisch:

– Dinsdag 16 april om 20.00 uur
– Cultureel Centrum ’t Aambeeld, della Faillelaan 34, Aartselaar
– Inkom: € 7 (met DF-cultuurkaart: € 5)
– Je kan ter plaatse betalen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s