Bezoek aan de ruien in Antwerpen – zaterdag 20 september

zaterdag 20 september

Bezoek aan de ruien in Antwerpen

De Antwerpse ruien vormen een stelsel van 8 kilometer ondergrondse stadsgrachten.

Het netwerk van de ruien werd eertijds gebruikt voor de verdediging van de stad, voor de handel, voor de lozing van afval en als open riool.

Het zou tot het eind van de 19e eeuw duren voordat de ruien (en vesten) geheel overdekt waren. Sindsdien is er in de historische stad geen open water meer.

Het eerste deel gaat dan via een korte tocht in een boot over een deel van de ruien dat kunstmatig onder water gehouden wordt, om een impressie te geven van wat de eigenlijke aanblik van een rui was. Dan gaat het verder te voet voor ongeveer 1,6 kilometer via de ‘drooggelegde’ ruien, waar je nauwkeurig kan volgen waar je bent door de aangebrachte straatnaambordjes van de bovengrondse straten.

De 1ste groep vertrekt om 10.00u, de 2de om 10.30u.

De tocht duurt ongeveer 3 uren: 2 uren ondergronds en 1 uur bovengronds voor de terugkeer naar het ruihuis.

Voor de tocht krijgt u een rui-uitrusting die bestaat uit o.a. laarzen, een beschermingsbroek en -jas, een zaklamp, en een draagtasje om de eigen schoenen in mee te nemen. Als garantie voor de laarzen en de zaklamp vraagt men de identiteitskaart.

Beneden in de ruien heerst een quasi constante temperatuur van 13 à 16 graden. Doe gemakkelijke kledij aan, trek geen rok aan, en neem extra sokken mee voor het geval dat…

Praktisch:

  • Zaterdag 20 september. Samenkomst om 9.30 uur aan het Ruihuis, Suikerrui 21, 2000 Antwerpen
  • Kostprijs: € 15. Twee groepen van maximum 15 personen!
  • Zo snel mogelijk aanmelden bij Eddy Vermoesen via gsm 0478/96.33.99 of via e­mail aan davidsfonds.aartselaar@hotmail.com
  • De volgorde van de stortingen (betalen voor 1 september) met de vermelding “Ruien”op rek.nr. IBAN BE05 4015 0190 3175 van Davidsfonds Aartselaar bepaalt de inschrijvingslijst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s