“Oranje tegen Spanje” De Nederlanden onder de Habsburgers – dinsdag 18 april

dinsdag 18 april

“Oranje tegen Spanje”

De Nederlanden onder de Habsburgers (1500-1648), Edward De Maesschalck

De anderhalve eeuw tussen de geboorte van keizer Karel (1500) en de Vrede van Munster (1648) vormt een van de meest fascinerende periodes uit onze geschiedenis. De welvaart bloeide als nooit tevoren en de kunsten bereikten een ongekend hoogtepunt.

De Nederlanden werden in 1548 door Keizer Karel verenigd, maar honderd jaar later alweer verdeeld tussen een katholiek zuiden en een protestants noorden. Dit was immers ook de tijd van religieuze twisten en van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648), waarin Willem van Oranje het zwaard opnam tegen een overmachtig Spanje. Maar de rebellen wonnen toch het pleit onder leiding van Oranjes zoons, Maurits en Frederik-Hendrik.

De spectaculaire gebeurtenissen van die jaren hebben het collectieve geheugen van de Nederlanden voorgoed getekend, zoals de executies van Egmond en Hoorn (1568), de val van Antwerpen (1585), de ondergang van de Armada Invencibile (1588), de executie van Oldenbarnevelt in Den Haag (1619) en de vlucht van meer dan honderdduizend mensen naar het buitenland of naar Holland.

Edward De Maesschalck (°Leuven, 1946) is doctor in de geschiedenis (KU Leuven, 1977) en auteur van historische boeken. Hij was aanvankelijk assistent aan de KU Leuven, maar werkte van 1979 tot 2010 bij de Vlaamse Radio en Televisie, eerst als programmamaker en interviewer (o.m. voor “Ten huize van”) en later als programma-adviseur bij Canvas. In 2008 verscheen van zijn hand “De Bourgondische vorsten”, in 2012 gevolgd door “De graven van Vlaanderen” en in 2015 door ”Oranje tegen Spanje”.

Praktisch:

  • Dinsdag 18 april om 20.00 uur
  • Cultureel Centrum ’t Aambeeld, della Faillelaan 34, Aartselaar
  • Inkom: € 8 (met DF-cultuurkaart: € 5). Je kunt ter plaatse betalen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s